Rajala Ambassador 2018

Jury

Burhan Ozbilici

RAJALA AMBASSADOR 2018:S HUVUDDOMARE:

BURHAN OZBILICI

Årets 2018 Rajala Ambassador-vinnare från Finland och Sverige väljs av den turkiska fotografen och fotojournalisten Burhan Ozbilici, som utsågs till vinnare av World Press Photo of the Year 2017. Burhan Ozbilici föddes i Erzuruum, i östra Turkiet. Han har studerat klassiska ämnen i flera turkiska städer, inklusive franska i Ankara, varefter han inledde sina studier i mediajournalistik på franska. Han har även studerat fransk litteratur och historia, och publicerat litteratur och tidskrifter.

Ozbilici hann arbeta som reporter för flera turkiska tidningar, inklusive Turkish Daily News, innan han anslöt sig till nyhetsbyrån The Associated Press (AP) som heltidsfotograf 1989. Han har också arbetat som AP-personalens filmfotograf sedan 1996.

Som filmfotograf för AP har han bland annat arbetat i Saudiarabien 1990 under krisen i Persiska viken, på den turkiska och irakiska gränsen under Gulfkriget, under kurdernas emigration till Turkiet och återkomsten till Irak efter kriget 1991 och under de viktigaste turkiska händelserna under senare tid, inklusive militärkuppförsöket i juli 2016. Ozbilici har också fotograferat jordbävningarna i norra Irak, Iran och Pakistan, samt haft flera uppdrag i Saudiarabien, Qatar, Oman, Egypten, Libyen, Cypern, Frankrike och Centralasien i Azerbajdzjan, Turkmenistan och Uzbekistan. Han har också behandlat krisen i Syrien.

Ozbilici fotograferade även invigningen av en konstutställning i Ankara 2016, då en turkisk polis sköt den ryske ambassadören när han höll sitt öppningstal. Han fortsatte fotografera under de chockerande vändningarna när paniken spred sig bland gästerna. En bild av situationen gav honom slutligen titeln World Press Photo of the Year.

”Jag är journalist och jag var tvungen att göra mitt jobb”, förklarade han när han fick frågan varför han fortsatte att fotografera istället för att ta skydd.

Mentorerna

Julius Konttinen

Evenemang och nattliv

Julius Konttinen

Julius Konttinen anser att det mest fascinerande med fotografering är den tidsformande egenskapen: att få ett kort ögonblick att i bästa fall hålla en evighet. Fotografiet fungerar som en förmedlare mellan olika punkter som flyter mellan två tidsrymder. Fotografiets viktigaste funktion är att förmedla känslan, ett tekniskt snyggt fotografi är ingenting om det inte berör. Konttinen verkar för närvarande i Helsingfors, men har olika arbetsprojekt runt om i världen.

Daniel Taipale

Natur- och resefotografering

Daniel Taipale

Daniel Taipale är en begåvad utomhus-, turism- och landskapsfotograf från Finland. Han dokumenterar en vild och äventyrlig livsstil på fascinerande, fängslande och inspirerande sätt. 

Hanna Råst

Kreativ fotografering och bildkonst

Hanna Råst

Hanna Råst (TAM) är en bildkonstnär från Helsingfors som använder fotografiet som basmaterial för sina verk och kombinerar det till bland annat collage och video. Råst har en magisterexamen i fotokonst från Aalto-universitetet, och efter studierna har hon varit upptagen med privatutställningar och deltagit i grupputställningar både i Finland och utomlands. Förutom sitt konstarbete har Råst i flera år jobbat som lärare i fotografering. 

Natalia Tolmatsova

Livsstil och mat

Natalia Salmela

Natalia Salmela, familjärt kallad Nata, är den långa linjens proffsbloggare och marknadskommunikationsföretagare. Alltsedan år 2011 har Nata jobbat som bloggare och hon har sedan dess dagligen fyllt sin populära WTD-blogg med bilder. Matentusiasten, som trivs på båda sidorna om kameran, älskar att alltid lagra sina egen tillredda mat på ett minneskort förutom vid de tillfällen när hon inte fotograferar matutbudet i stadens restauranger. Den hängivna digitjejen förhåller sig passionerat till fotografier som en del av kommunikation och marknadsföring.