Rajala Ambassador 2018

Päätuomari ja mentorit

Burhan Ozbilici

RAJALA AMBASSADOR 2018 PÄÄTUOMARI:

BURHAN OZBILICI

Vuoden 2018 Rajala Ambassador-voittajat Suomesta ja Ruotsista valitsee World Press Photo of the Year 2017 -voittaja, turkkilainen valokuvaaja ja kuvajournalisti Burhan Ozbilici. Burhan Ozbilici syntyi Erzurumissa, itäisessä Turkissa. Hän on opiskellut klassisia aineita useissa Turkkilaisilla kaupungeissa, mukaan lukien ranskaa Ankarassa, jonka jälkeen hän aloitti mediajournalismin opinnot ranskaksi. Lisäksi hän on opiskellut ranskalaista kirjallisuutta ja historiaa, sekä toimittanut kirjallisuutta ja lehtiä.

Ozbilici on työskennellyt reportterina useille turkkilaisille sanomalehdille, mukaan mukien Turkish Daily News, ennen kuin liittyi The Associated Press (AP) uutistoimiston kokopäiväiseksi valokuvaajaksi 1989. Hän on toiminut myös AP:n henkilöstön kuvaajana vuodesta 1996.

AP:n kuvaajana hän on työskennellyt muun muassa Persianlahden kriisissä Saudi-Arabiassa 1990, Persianlahden sodassa Turkin ja Irakin rajalla, Kurdien maastamuuton Turkkiin ja paluun Irakiin sodan jälkeen 1991 ja tärkeimmissä Turkin lähihistorian tapahtumissa, mukaan lukien heinäkuun 2016 sotilaallinen vallankaappausyritys. Ozbilici on kuvannut myös Pohjois-Irakin, Iranin ja Pakistanin maanjäristykset sekä useissa tehtävissä Saudi-Arabiassa, Qatarissa, Omanissa, Egyptissä, Libyassa, Kyproksella, Ranskassa sekä keski-Aasiassa Azerbaidžanissa, Turkmenistanissa ja Uzbekistanissa. Hän on myös käsitellyt Syyrian kriisiä.

Ozbilici oli kuvaamassa taidenäyttelyn avajaisia Ankarassa vuonna 2016, kun turkkilainen poliisi ampui avajaispuhetta pitäneen Venäjän suurlähettilään. Hän jatkoi kuvaamista järkyttävien käänteiden aikana, kun paniikki levisi vieraiden joukossa. Yksi tilanteesta otettu kuva voitti lopulta World Press Photo of the Year -tittelin.

”Olen journalisti ja minun piti tehdä työni”, hän perusteli kysyttäessä miksi hän suojautumisen sijaan jatkoi kuvaamista.

Mentorit

Julius Konttinen

Tapahtumat ja yöelämä

Julius Konttinen

Julius Konttinen kokee, että valokuvassa kiehtovinta on sen aikaa muovaava ominaisuus: saada lyhyen lyhyt hetki kestämään parhaimmillaan ikuisuuden. Se toimii välittäjänä kahden aika-avaruudessa kelluvan eri pisteen välillä. Valokuvan tärkein funktio on välittää tunnetta, teknisesti mitä taitavinkaan valokuva ei ole mitään ilman koskettavuutta. Tällä hetkellä Konttinen vaikuttaa Helsingissä, mutta tekee erinäisiä työprojekteja ympäri maailmaa.

Lue lisää »

Daniel Taipale

Luonto- ja matkakuvaus

Daniel Taipale

Daniel Taipale on lahjakas ulkoilu-, matkailu- ja maisemakuvaaja Suomesta. Hän dokumentoi villiä ja seikkailunmakuista elämäntapaa kiehtovalla, mukaansatempaavalla ja inspiroivalla tyylillä.

Lue lisää »

Hanna Råst

Luova kuvaus / kuvataide

Hanna Råst

Hanna Råst (TaM) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka hyödyntää valokuvaa teoksien pohjamateriaalina yhdistäen sitä mm. kollaasiin ja videoon. Råst on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta ja opintojensa jälkeen pitänyt aktiivisesti yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Taidetyöskentelynsä ohella Råst on toiminut useita vuosia kouluttajana valokuvauksen saralla.

Lue lisää »

Natalia Tolmatsova

Lifestyle / ruoka

Natalia Salmela

Natalia Salmela, tuttavallisemmin Nata, on pitkän linjan ammattibloggaaja ja markkinointiviestintäyrittäjä. Jo vuodesta 2011 työkseen blogannut Nata on kuvannut päivittäin suositun WTD-bloginsa perustamisesta lähtien. Kameran kummallakin puolella viihtyvä ruokaintoilija rakastaa omien kokkausten tallentamisen muistikortille aina silloin, kun ei kuvaa kaupungin ravintoloiden antimia. Vannoutunut digimimmi suhtautuu intohimoisesti valokuvaan osana viestintää ja markkinointia.

Lue lisää »